Motivatie en ervaring

Ik ben in 1969 in Kroatië geboren en reeds als kind voelde ik mij aangetrokken tot fysiotherapie. Mijn oma brak haar pols en ik ging haar helpen. Toen haar arm eenmaal uit het gips was, moest ze naar fysiotherapie om te revalideren. Ze kon dat nog niet goed zelfstandig, dus ging ik mee. 


Vooral om te helpen met al die voor de meeste mensen dagelijkse, normale en vanzelfsprekende zaken, zoals de knopen open maken, in de trein stappen, de tassen dragen, de jas aantrekken … Onderweg naar huis vertelde ik enthousiast tegen mijn oma dat ik later ook fysiotherapeute wilde worden, net als die mevrouw die haar hielp.

 

In 1984 ben ik vol enthousiasme met mijn fysiotherapie opleiding gestart. In mijn laatste studiejaar heb ik stage gelopen onder de begeleiding van de therapeute die mijn oma had geholpen. Mijn indruk als kind was niet veranderd. De betrokkenheid bij de patiënten en de persoonlijke aandacht zijn tot op heden mijn leidraad gebleven. Zo ben ik aan mijn carrière als fysiotherapeute begonnen.

 

In 1988 kreeg ik mijn eerste baan in een revalidatiecentrum in centraal Istrië. Daar heb ik in multidisciplinair verband gewerkt. Er kwamen vooral mensen om te revalideren na een operatie en voor onderhoud bij chronische aandoeningen. Dit centrum werd ook druk bezocht door mensen uit Zwitserland en Italië. Om meer ervaring op te doen, ben ik na een jaar in een verpleeghuis gaan werken. Dat was gelegen in een kleine stad aan de kust van Istrië. Daar heb ik in multidisciplinair verband veel ervaring opgedaan met allerlei klachten die met ouderdom gepaard kunnen gaan. Na twee jaar in ben ik in een gezondheidscentrum in Umag gaan werken. Daar behandelde ik  mensen die zelf naar de praktijk kwamen met zowel kortdurende als langdurende klachten. Daarnaast kregen we steeds meer mensen met traumatische letsels uit het oorlogsgebied, want inmiddels was de oorlog in voormalig Joegoslavië uitgebroken.

 

Met deze werkervaring ben ik in 1993 naar Nederland vertrokken. Aangezien in Nederland een HBO-fysiotherapie diploma was vereist, heb ik toen besloten om verder te studeren. In juli 2000 heb ik mijn diploma als fysiotherapeute aan de Hogeschool van Breda gehaald waar ik me heb gespecialiseerd in de bekkenbodemproblematiek bij volwassenen. Daarnaast heb ik voor mijn scriptie onderzoek gedaan en een werkstuk geschreven over schouderklachten bij zwemmers. Naast de basisvakken heb ik tijdens mijn opleiding in het bijzonder kennis kunnen nemen van Bindweefselmassage, Klassieke massage, Ontspannings- en ademhalingstherapie en Haptonomie, Behandelen van Trigger Points, Oefentherapie volgens het PNF-concept, Fysische therapie in engere zin, Segmentale verschijnselen en pijnbehandeling, TENS ter beïnvloeding van pijn en weefselcirculatie, Hemiplegie behandeling volgens het Bobath-concept , Fysiotherapie bij CARA patiënten en functie onderzoek en mobilisatie techniek van de extremiteiten en de wervelkolom volgens de Cyriax methode.

Naast mijn brede ervaring in de fysiotherapie heb ik de afgelopen jaren ook veel ervaring opgedaan als oedeemfysiotherapeute volgens de Vodder-methodiek waardoor ik geboeid raakte door de problematiek van patiënten met kanker (oncologie).