Behandelingen

Fysiotherapie Tendens levert onderstaande behandelingen.

Klik op Lees meer .... onderaan de tekst voor meer informatie of kies direct in de navigatiebalk een behandeling.Fysiotherapie

Fysiotherapie is een paramedisch beroep. Dat wil zeggen een ondersteuning van een medisch beroep, zoals een huisarts of specialist. Fysiotherapie houdt zich bezig met de behandeling van klachten aan uw spieren, banden, gewrichten en zenuwen, ook wel het bewegingsapparaat genoemd.

Lees meer .......


Oedeemtherapie

Naast mijn brede ervaring in de fysiotherapie heb ik de afgelopen jaren ook veel ervaring opgedaan als oedeemfysiotherapeute volgens de Vodder-methodiek waardoor ik geboeid raakte door de problematiek van patiënten met kanker (oncologie).

Lees meer .......Oncologische therapie

Van mensen met kanker wordt een groot aanpassingsvermogen gevraagd. Kanker en de daarop aansluitende behandelingen kunnen voor veel bijwerkingen en achteruitgang zorgen zowel fysiek als psychisch. U wordt geleefd en de impact van deze periode is groot. De oncologie therapeut helpt u om de kwaliteit van leven te hervinden en te verhogen.

 Lees meer .......


Klassieke massage

Er zijn kwalen waarmee u niet meteen naar de dokter loopt, zoals bijvoorbeeld; een stijf vermoeid gevoel in de nek, rug of schouders.

De klassieke massage is een van de meest gebruikte massagevormen en wordt gezien als een medische handeling.

Lees meer .....Therapeutisch Elastische Kousen

Indien bij u Therapeutisch Elastische Kousen als hulpmiddel zijn geïndiceerd zal ik er voor zorgen dat u een therapeutische elastische kous verstrekt krijgt die aansluit bij uw therapie doelstellingen. Aantrekgemak en draagcomfort van het hulpmiddel zullen passen bij uw profiel van waarmee optimale therapie(trouw) zal worden gewaarborgd. 

Lees meer .....


Manuele therapie

Manuele therapie is een onderzoek- en behandelmethode van gewrichten van de nek, de rug, het bekken, de armen en de benen. Een fysiotherapeut kan na zijn opleiding zich verder specialiseren tot manueel therapeut. Hierdoor wordt extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van de lichaamsgewrichten en in het bijzonder van de wervelkolom.

 

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds je houding en bewegingen verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast; meestal treedt er tijdens de behandeling een “krak” op. Dit wordt veroorzaakt door een korte, snelle beweging binnen de bewegingsgrenzen van een gewricht. Mits goed uitgevoerd, voorafgegaan door onderzoek, en door gerichte vragen te stellen, is dit een pijnvrije behandelmethode. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en afname van pijn.

 

Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van adviezen en oefeningen om klachten te verhelpen en voorkomen.

 

Wanneer manueel therapie?

In het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten die behalve met pijn, ook gepaard gaan met slecht kunnen bewegen van een of meerdere gewrichten. Enkele voorbeelden:

• hoofd- en nekpijn met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom

• nek- en schouderklachten die uitstralen tot in de armen

• rugklachten hoog in de rug met rib- en borstpijn

• lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen

• bepaalde vormen van duizeligheid, die kunnen ontstaan door het bewegen van de nek

 

Of manuele therapie ook uw klachten kan verhelpen, zal blijken tijdens het onderzoek bij het eerste consult.

 Bindweefselmassage

Bindweefselmassage is een reflexzonebehandeling.

De mechanische prikkel ervan in het onderhuidse bindweefsel beïnvloedt de neurogene wisselwerking tussen de inwendige organen en de weefsels van het lichaamsoppervlak.

Hier wordt het onderhuidse bindweefsel  weer los gemaakt en zo worden de inwendige organen, spieren, gewrichtskapsels en bloedvaten beïnvloedt. 

Lees meer .....


Medisch tapen

Medisch tapen, ook wel Kinesiotaping genoemd, is het toepassen van kinesiotape, een bepaald soort elastische tape. Het is een methode om spieren te omzwachtelen (te tapen).

De methode, die oorspronkelijk in Japan in de jaren zeventig is ontwikkeld, kan bij problemen met betrekking tot de bewegingsfysiologie worden toegepast.

Lees meer .....Mobiliseren á la Mulligan

Mobilisatie techniek volgens het  Mulligan Concept is een combinatie van een passieve correctie en een actieve fysiologische beweging. Met deze techniek wordt, indien deze geïndiceerd is, snel en pijnvrij functie teruggewonnen.

Lees meer .....


Oefentherapie

De Nederlandse Norm Gezond Bewegen is minimaal vijf keer per week matig intensief bewegen.

Aan die norm voldoet slechts 60% van de bevolking.

Ik kan u op weg helpen om aan deze norm(NNGB) te voldoen door verantwoord te trainen, maar ook door het geven van adviezen over bewegen en fysieke belasting in het dagelijks leven.

Lees meer .....Schouder (Netwerk Zeeland)

De schouder is het meest beweeglijke gewricht in ons lichaam. Dit is mogelijk door een klein ondiep gewrichtsoppervlak aan het schouderblad en een bolvormige kop van de bovenarm. Omdat de schoudergordel zo 'los' aan het lichaam vastzit (er is namelijk minimaal bot op bot contact) wordt er veel van het kapsel, de pezen en spieren gevraagd wanneer we werken en/of sporten. Schouderklachten zijn na lage rug- en nekklachten de meest geziene klachten waarvoor een patiënt door een fysiotherapeut behandeld wordt.

 

De schoudergordel bestaat uit de bovenarm, het schouderblad en het sleutelbeen. Deze botten staan weer direct of indirect in verbinding met het borstbeen, de wervelkolom en ribbenkast. Al die gewrichten worden aangestuurd door een groot aantal spieren, kapsel en banden. Pijn in de schouder komt daarom vaak niet alleen door een probleem in de schouder zelf. Door beperkingen elders in de schoudergordel of zelfs wervelkolom kan een schouderklacht veroorzaakt worden en/of in stand worden gehouden.

 

Fysiotherapeuten die zich aangesloten hebben tot het Schouder Netwerk, blijven zich verdiepen in de schouder door middel van cursussen, wetenschappelijke artikelen en intercollegiaal overleg. Het doel van de vereniging is het verbeteren van de kwaliteit van zorg voor patiënten met schouderklachten. Bovendien is er samenwerking en afstemming met andere hulpverleners zoals bijv. schouderorthopeden. Tijdens het eerste consult zal ik onderzoeken of uw schouder- en/of armklachten afkomstig zijn uit uw nek, bovenrug of schouder.

Kinderfysiotherapie 0-4 jaar

 • Een voorkeurshouding, asymmetrie, scheef of afgeplat hoofdje
 • Opvallende motoriek; billenschuiver
 • Een afwijkende motoriek: laat rollen, niet kruipen of gaan zitten
 • Een gespannen en/of te actieve baby (overstrekken), hypertonie
 • Een slappe en/of te rustige baby (hypotonie)
 • Een specifieke aandoening zoals het syndroom van Down, longproblemen,
 • opvallend looppatroon zoals tenenlopen, met de voeten naar binnen of buiten lopen
 • Een hersenbeschadiging (spasticiteit)
 • Bewegingsangst bijvoorbeeld na een breuk of val

Scoliose Schroth & SEAS

De schroth-methode is een 3-dimensionale behandelmethode specifiek voor scoliose patiënten.
Deze behandelmethode wordt in Duitsland al jaren met veel succes toegepast bij jongeren én ouderen met scoliose. In Nederland is deze behandelmethode tot dusver nog vrij onbekend maar doet snel zijn intrede vanwege de positief behaalde resultaten.

Het doel van de Schroth-methode is middels makkelijk toepasbare oefeningen:

 • Correctie van de wervelkolom
 • Afremmen van de progressie van de scoliose
 • Houdingsverbetering
 • Pijnvermindering

Voorkomen van de noodzaak van het dragen van een brace of operatief ingrijpen.

Uniek

Een uniek en essentieel onderdeel van de oefeningen is de ademhaling, die door Katharina Schroth  “rotational breathing” werd genoemd; door het gericht ademen naar de“binnenzijde” van de verkromming, kunnen de ribben opgetild en teruggedraaid worden, zodat de asymmetrie van de borst-wervelkolom zichtbaar vermindert. Uiteraard is iedere patiënt anders, elke scoliose anders; de patiënten zijn van alle leeftijden, dragen wel/geen brace, zijn soms geopereerd, of er is al een forse slijtage ontstaan door de langdurige verkromming. In al deze gevallen kan de Schroth oefentherapie een positieve bijdrage leveren.

De SEAS methode is ontwikkeld in Italië. SEAS staat voor Scientific Exercises Approach for Scoliosis. Deze methode richt zich op actieve zelfcorrectie van de scoliose in oefeningen en dagelijkse houdingen. Erg praktisch en goed toe te passen in thuissituaties. De SEAS methode kenmerkt zich door continue ontwikkeling gebaseerd op voortschrijdend wetenschappelijk inzichten.

“3D Schroth therapy is a teaching and training concept combining body awareness with active and passive exercise elements to correct the typical signs and symtoms of scoiosis”

Ook bij andere wervelkolomdeformiteiten zoals deze voorkomen bij aandoeningen zoals M. Scheuermann, waarbij er o.a. sprake is van kyfosering (ronde rug) van de borstwervelkolom, heeft deze methode zijn nut bewezen.

Kinderfysiotherapie

Kinderfysiotherapie richt zich op problemen rondom het bewegen en het bewegingssysteem van kinderen en jongeren (0-18 jaar). Wanneer uw kind problemen met het bewegen ondervindt is de kinderfysiotherapeut de aangewezen behandelaar.

Een kinderfysiotherapeut werkt altijd na onderzoek te hebben gedaan, volgens een behandelplan. Wanneer nodig wordt overlegd met andere disciplines zoals een arts, leerkracht, logopedist of ergotherapeut.

Het is belangrijk om vroeg te starten met de gepaste zorg, zodat een kind zich optimaal kan ontwikkelen. Hieronder volgt een lijst van indicaties waarvoor men een beroep kan doen op een kinderfysiotherapeut. Ook als u zich afvraagt of u wel naar de kinderfysiotherapeut moet, mag u contact met ons opnemen en kunnen wij samen overleggen of we iets voor uw kind kunnen betekenen.

Kinderfysiotherapie wordt per kalenderjaar vanuit de basisverzekering 18 keer vergoed. Daarnaast geldt eventueel nog budget vanuit de aanvullende verzekering. Voor kinderen geldt er nooit een
eigen risico.   

 

De therapie is direct toegankelijk zonder verwijzing. Voor huisbezoeken is altijd een verwijzing nodig van de arts om
voor vergoeding in aanmerking te komen.

Kinderfysiotherapie 4-18 jaar

 • Houterig en stijf bewegen
 • Frequent struikelen of vallen
 • Moeilijk mee kunnen komen in de gymles, angstig zijn om mee te doen, aan de kant staan tijdens het spelen op het schoolplein
 • Slappe houding, niet rechtop kunnen zitten
 • Moeizaam vaardigheden aanleren zoals leren fietsen, veters strikken
 • DCD-problematiek waarbij problemen met de motoriek aanwezig zijn.
 • ADHD, MCDD, PDD-NOS, NLD welke een storend invloed hebben op de motorische ontwikkeling.
 • Niet goed kunnen bouwen, knippen, plakken en scheuren
 • Schrijfproblemen: niet willen tekenen/schilderen/kleuren, geen duidelijke handvoorkeur bij aanvankelijk schrijfonderwijs, slordig of onduidelijk handschrift, tempo niet kunnen volgen bij schrijftaken
 • Schokkerige, niet vloeiende bewegingen of veel kleine ongelukjes
 • Houdingsafwijkingen (versterkte kyfose (te bolle) of lordose (te holle rug), scoliose)
 • Orthopedische afwijkingen in de gewrichten en/of spieren, klompvoet, platvoeten, zwakke enkels, pijn in knieën, nek of rug (M. Scheuerman).
 • Spanningsklachten zoals hoofdpijn, buikpijn of hyperventilatie (zonder dat daar een medische oorzaak voor is).
 • Sportblessures zoals enkelverstuikingen, spierblessures