Oefentherapie

De Nederlandse Norm Gezond Bewegen is minimaal vijf keer per week matig intensief bewegen.

Aan die norm voldoet slechts 60% van de bevolking.

Ik kan u op weg helpen om aan deze norm(NNGB) te voldoen door verantwoord te trainen, maar ook door het geven van adviezen over bewegen en fysieke belasting in het dagelijks leven.


Bij mij krijgt u een professionele begeleiding. Samen wordt een trainingsschema samengesteld op maat. Wilt u graag thuis gaan sporten maar u weet niet waar u moet beginnen? Wit u graag een beter figuur, sterker worden of juist afvallen? Wat uw persoonlijke doelstelling ook is, ik help u graag op weg. Ook houd ik rekening met lichamelijke klachten en probeer ik door de juiste oefeningen om deze klachten in de toekomst te voorkomen.

Ik heb veel ervaring opgedaan in Medische Fitness en Medische Training Therapie. Om functioneel te oefeningen  maak ik regelmatig gebruik van het PNF-concept. Op deze principes kunt u ook makkelijk en functioneel thuis oefenen. Ik kan op een verantwoorde wijze trainingsprogramma’s voor u op te stellen. 

Bij Medische Fitness staat training centraal en richt zich met name op orthopedische aandoeningen.

Het programma van Medische fitness omvat de volgende onderdelen:

  • Algemene trainingsleer
  • Inspanningsfysiologie
  • Krachttraining
  • Training van het cardio-respiratoire uithoudingsvermogen

De Medische Training Therapie is een onderdeel van de manuele therapie. Waar de manuele therapie een scala aan manuele technieken toepast om de verminderde beweeglijkheid te herstellen is de medische trainingstherapie geschikt om een teveel aan beweging te stabiliseren. De sleutel tot succes bij stabiliseren is het doelgericht trainen van de juiste spieren. Daarnaast wordt de sturing van de bewegingspatronen verbeterd en neemt de belastbaarheid van het gewricht- en spierstelsel structureel toe. Met de medische trainingstherapie kunnen klachten die te maken hebben met houding en beweging en de eventuele beperkingen daarvan worden verholpen. De effectiviteit van deze benadering is aangetoond bij patiënten met chronische lage rugpijn. De functiegerichte training wordt toegepast met en zonder hulp van toestellen en trekapparaten. Op verantwoorde wijze wordt gewerkt aan het functieherstel.

PNF (Proprioceptieve Neuromusculaire Facilitatie) is een wereldwijd bekend oefenconcept. Door gebruik te maken van proprio- en exteroceptieve prikkels ambieert het PNF-concept een groter rendement te bereiken dan het klassieke oefenconcept. Voorheen was het concept vooral bedoeld voor de behandeling van neurologische aandoeningen, tegenwoordig heeft het zich verder ontwikkeld tot een effectief behandelingsconcept voor alle aandoeningen van het bewegingsstelsel. De PNF-aanpak omvat een dynamische, actieve oefenmethode, waarbij specifieke, wetenschappelijk onderbouwde facilitatiemiddelen worden toegepast om het oefeneffect te optimaliseren. De onderliggende gedachte hierbij is dat ieder mens over een aantal latente motorische mogelijkheden beschikt die alleen via een intense, probleemgerichte en positieve totaalbenadering aan de oppervlakte komen. Die technieken worden zowel beoefend op de behandelbank en de oefenmat als bij de looptraining. De doelstelling van PNF is het verbeteren van de motorische vaardigheden en/of motorische controle. Dit is nodig bij:

  • Verloren gegane controle cq coördinatie, bijvoorbeeld door een aandoening of een trauma
  • Niet volledig tot ontwikkeling gekomen motoriek.