Behandelingen

Fysiotherapie Tendens levert onderstaande behandelingen.

Klik op Lees meer .... onderaan de tekst voor meer informatie of kies direct in de navigatiebalk een behandeling.



Fysiotherapie

Fysiotherapie is een paramedisch beroep. Dat wil zeggen een ondersteuning van een medisch beroep, zoals een huisarts of specialist. Fysiotherapie houdt zich bezig met de behandeling van klachten aan uw spieren, banden, gewrichten en zenuwen, ook wel het bewegingsapparaat genoemd.

Lees meer .......


Oedeemtherapie

Naast mijn brede ervaring in de fysiotherapie heb ik de afgelopen jaren ook veel ervaring opgedaan als oedeemfysiotherapeute volgens de Vodder-methodiek waardoor ik geboeid raakte door de problematiek van patiënten met kanker (oncologie).

Lees meer .......



Oncologische therapie

Van mensen met kanker wordt een groot aanpassingsvermogen gevraagd. Kanker en de daarop aansluitende behandelingen kunnen voor veel bijwerkingen en achteruitgang zorgen zowel fysiek als psychisch. U wordt geleefd en de impact van deze periode is groot. De oncologie therapeut helpt u om de kwaliteit van leven te hervinden en te verhogen.

 Lees meer .......


Klassieke massage

Er zijn kwalen waarmee u niet meteen naar de dokter loopt, zoals bijvoorbeeld; een stijf vermoeid gevoel in de nek, rug of schouders.

De klassieke massage is een van de meest gebruikte massagevormen en wordt gezien als een medische handeling.

Lees meer .....



Therapeutisch Elastische Kousen

Indien bij u Therapeutisch Elastische Kousen als hulpmiddel zijn geïndiceerd zal ik er voor zorgen dat u een therapeutische elastische kous verstrekt krijgt die aansluit bij uw therapie doelstellingen. Aantrekgemak en draagcomfort van het hulpmiddel zullen passen bij uw profiel van waarmee optimale therapie(trouw) zal worden gewaarborgd. 

Lees meer .....


Manuele therapie

Manuele therapie is een onderzoek- en behandelmethode van gewrichten van de nek, de rug, het bekken, de armen en de benen. Een fysiotherapeut kan na zijn opleiding zich verder specialiseren tot manueel therapeut. Hierdoor wordt extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van de lichaamsgewrichten en in het bijzonder van de wervelkolom.

 

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds je houding en bewegingen verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast; meestal treedt er tijdens de behandeling een “krak” op. Dit wordt veroorzaakt door een korte, snelle beweging binnen de bewegingsgrenzen van een gewricht. Mits goed uitgevoerd, voorafgegaan door onderzoek, en door gerichte vragen te stellen, is dit een pijnvrije behandelmethode. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en afname van pijn.

 

Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van adviezen en oefeningen om klachten te verhelpen en voorkomen.

 

Wanneer manueel therapie?

In het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten die behalve met pijn, ook gepaard gaan met slecht kunnen bewegen van een of meerdere gewrichten. Enkele voorbeelden:

• hoofd- en nekpijn met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom

• nek- en schouderklachten die uitstralen tot in de armen

• rugklachten hoog in de rug met rib- en borstpijn

• lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen

• bepaalde vormen van duizeligheid, die kunnen ontstaan door het bewegen van de nek

 

Of manuele therapie ook uw klachten kan verhelpen, zal blijken tijdens het onderzoek bij het eerste consult.

 



Bindweefselmassage

Bindweefselmassage is een reflexzonebehandeling.

De mechanische prikkel ervan in het onderhuidse bindweefsel beïnvloedt de neurogene wisselwerking tussen de inwendige organen en de weefsels van het lichaamsoppervlak.

Hier wordt het onderhuidse bindweefsel  weer los gemaakt en zo worden de inwendige organen, spieren, gewrichtskapsels en bloedvaten beïnvloedt. 

Lees meer .....


Medisch tapen

Medisch tapen, ook wel Kinesiotaping genoemd, is het toepassen van kinesiotape, een bepaald soort elastische tape. Het is een methode om spieren te omzwachtelen (te tapen).

De methode, die oorspronkelijk in Japan in de jaren zeventig is ontwikkeld, kan bij problemen met betrekking tot de bewegingsfysiologie worden toegepast.

Lees meer .....



Mobiliseren á la Mulligan

Mobilisatie techniek volgens het  Mulligan Concept is een combinatie van een passieve correctie en een actieve fysiologische beweging. Met deze techniek wordt, indien deze geïndiceerd is, snel en pijnvrij functie teruggewonnen.

Lees meer .....


Oefentherapie

De Nederlandse Norm Gezond Bewegen is minimaal vijf keer per week matig intensief bewegen.

Aan die norm voldoet slechts 60% van de bevolking.

Ik kan u op weg helpen om aan deze norm(NNGB) te voldoen door verantwoord te trainen, maar ook door het geven van adviezen over bewegen en fysieke belasting in het dagelijks leven.

Lees meer .....



Schouder (Netwerk Zeeland)

De schouder is het meest beweeglijke gewricht in ons lichaam. Dit is mogelijk door een klein ondiep gewrichtsoppervlak aan het schouderblad en een bolvormige kop van de bovenarm. Omdat de schoudergordel zo 'los' aan het lichaam vastzit (er is namelijk minimaal bot op bot contact) wordt er veel van het kapsel, de pezen en spieren gevraagd wanneer we werken en/of sporten. Schouderklachten zijn na lage rug- en nekklachten de meest geziene klachten waarvoor een patiënt door een fysiotherapeut behandeld wordt.

 

De schoudergordel bestaat uit de bovenarm, het schouderblad en het sleutelbeen. Deze botten staan weer direct of indirect in verbinding met het borstbeen, de wervelkolom en ribbenkast. Al die gewrichten worden aangestuurd door een groot aantal spieren, kapsel en banden. Pijn in de schouder komt daarom vaak niet alleen door een probleem in de schouder zelf. Door beperkingen elders in de schoudergordel of zelfs wervelkolom kan een schouderklacht veroorzaakt worden en/of in stand worden gehouden.

 

Fysiotherapeuten die zich aangesloten hebben tot het Schouder Netwerk, blijven zich verdiepen in de schouder door middel van cursussen, wetenschappelijke artikelen en intercollegiaal overleg. Het doel van de vereniging is het verbeteren van de kwaliteit van zorg voor patiënten met schouderklachten. Bovendien is er samenwerking en afstemming met andere hulpverleners zoals bijv. schouderorthopeden. Tijdens het eerste consult zal ik onderzoeken of uw schouder- en/of armklachten afkomstig zijn uit uw nek, bovenrug of schouder.